La vinya
La Vall de Betlem
La nostra vinya està situada al que d’antic s’anomenava el “cor de la vall” a la Vall de Betlem, a tocar del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Una vall que comparteix les mateixes característiques que les seves germanes maresmenques: envoltada per torrents i rieres, amb vents de mestral i xaloc, de terrals i marinades, i que ha sobreviscut a l’especulació urbanística i a les agressions de tota mena que ha patit durant la segona meitat del segle vint. Una vall antiga, amb testimonis de ser un entorn de producció vitivinícola des de l’època romana, un recer de biodiversitat mediterrània en un espai metropolità on hi viuen prop de 400.000 persones.
La vinya retorna a aquest paratge després d’haver patit l’abandó i l’oblit els darrers decennis del segle passat. Ho fa recuperant les varietats de raïm que ja van ser rellevants en els conreus que van mantenir els monjos jerònims des de la fundació del monestir l’any 1416. Varietats que, en molts casos, van perdurar fins el segle xx. Malvasia, garnatxa, moscatell de gra menut, macabeu i el sumoll com a varietat negre, es distribueixen per petits bancals que van davallant fins el pla de la vall. Poc més de dues hectàrees de sòl franc, on gairebé cinc mil peus de vinya, treballats manualment sota la norma de l’agricultura ecològica, arrelen lentament convivint amb la botànica pròpia de la zona que s'estén per marges i torrents. Buscarem en els nostres vins l’expressió singular que té el mediterrani a l’antiga terra dels ibers laietans: de la Tordera al Llobregat. Brolles, garrigars, alzinars i pinedes acompanyen el camí de les rieres i torrents cap el mar, cap al golfet de Badalona que es tanca a la muntanya de Montjuïc. Aquest és el paisatge salat i lluminós que juntament amb els vents de mar posarà adjectius als nostres vins. El temps, que entre vinyes es torna mandrós, voluble i rampellut, ens ho anirà desvetllant.