Primera verema a la Vall de Betlem.

La verema d'un any que ens interpel·la i condicionarà el futur de la vinya al país.

7/09/2023

Primera verema a la Vall de Betlem.

La verema d'un any que ens interpel·la i condicionarà el futur de la vinya al país.
7/09/2023

A finals del passat mes d'agost vam aconseguir finalment fer la primera verema a la vinya del monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Com molts ja sabeu, des de l'any de plantació dels primers ceps el 2017, el projecte de recuperació de la vinya ha hagut d'afrontar diversos obstacles: danys per conills, senglars i vandalisme principalment. Ha estat un camí complicat de resistència i aprenentatge en el que hem tingut la sort de comptar amb l'ajuda d'experts, amics i del món cooperatiu en conjunt per poder avançar en el desenvolupament de la iniciativa. Aquest 2023 ha estat, doncs, l'any de consolidació del conreu en el que hem pogut tancar perimetralment la vinya i aconseguir que la maduració del raïm arribés al punt òptim sense ensurts. Tot i això, el creixement, el vigor i la productivitat dels ceps han estat condicionats pel rigor de la sequera persistent de fa tres anys a la serralada de Marina. La severitat d'aquest fenomen ha provocat que la productivitat de la vinya es redueixi i el creixement i maduració del raïm presenti molta heterogeneïtat . A més, la setmana del 21 d'agost va ser extremadament càlida amb registres puntuals propers als 35 graus i humitats baixes que van afavorir l'escaldat del raïm i els processos de pansificació. En aquestes condicions extremes la supervivència de les plantes més joves també està en perill i, tot i els regs puntuals, ara cal fer balanç de la situació d'aquests ceps en el conjunt de la finca. La verema va començar molt primerenca. El 18 d'agost va ser el torn de la garnatxa blanca de la que vam veremar uns 554 kilos que premsats van donar uns 310 litres de most net. Deu dies després, el 28 d'agost, vam veremar la malvasia de sitges, el macabeu i el sumoll. Pel que fa a la malvasia se'n van collir uns 570 kilos produint 350 litres de most desfangat. En el cas del macabeu i el sumoll no superaven els 150k i es va decidir no vinificar. Cal entendre que les plantacions de vinya fetes a la parcel·la s'han realitzat en anys consecutius, és a dir, ara tenim ceps plantats el 2017, 2018, 2019, 2020 i 2021 cosa que farà que els 5000 peus no estiguin a ple rendiment fins el 2026/27 quan esperem veremes properes als 5000/6000 litres, si hi ha sort. Hem aconseguit arribar a verema amb una bona sanitat en el cas de la malvasia que, els que conegueu la varietat i el clima d'aquest racó de costa ho entendreu, és una mica heroic i pel que fa a la garnatxa hem hagut d'eliminar algun podrit en verema. En resum, encara que el resultat sigui modest, estem molt satisfets d'aquesta primera verema que ja és al celler i d'aquest any d'intens aprenentatge. Poc a poc ens anem coneixent cultiu i curadors/pagesos... Ara esperem el resultat i a veure si s'apropa als vins aromàtics i clarament mediterranis que imaginem. Agraïm el guiatge i l'esforç als enòlegs Toni Sánchez, Josep Maria Pérez i Enric Gil, a l'equip del celler de Can Roda i el compromís i l'ajuda de tota la colla de veremadors.

ADALT